Voetreflex & burn-out: dit is hoe je voeten de toegangspoort naar heling zijn


Kate: ‘Als de omgeving waarin je werkt bevorderlijk is voor het bereiken van je doelen en je verwachtingen worden vervuld, dan blijf je een bepaalde motivatie voelen voor hetgeen je dagelijks doet. Als deze elementen aanwezig zijn, is het onwaarschijnlijk dat je een burn-out ontwikkelt. Je zit dan in een flow en wil het liefst méér doen. Maar als deze elementen niet aanwezig zijn en je toch blijft hangen in een baan waar je niet gelukkig in bent kunnen de volgende 3 burn-out alarmbellen er langzaam insluipen:

1. Emotionele uitputting
Mensen die lijden aan burn-out voelen zich extreem lusteloos en vermoeid. Symptomen die daarbij horen zijn: slapeloosheid, vergeetachtig worden (minder focus), minder eetlust. Maar ook lichamelijk kan er van alles gebeuren. Verwacht klachten als hoofdpijn, hartkloppingen, kortademigheid, pijn op de borst en vaker ziek zijn. Over het algemeen genomen ben je overgevoelig (depressief, boos, verdrietig) en lethargisch (negatief denken, gebrek motivatie).

2. Depersonalisatie
Dit is een term uit de psychiatrie die zou kunnen worden vertaald als zelfvervreemding. Het is het gevoel buiten de werkelijkheid te staan. Voor iemand die aan depersonalisatie lijdt, lijkt het of hij een andere rol in de wereld speelt, vaag, als in een droom, onbelangrijk. Een patiënt ervaart een scheiding tussen zichzelf en de wereld, zijn identiteit of lichamelijkheid. Mensen die deze gemoedstoestand hebben ervaren, beschrijven het leven alsof het een film is, onecht of wazig. Het besef van de eigen persoonlijkheid wordt minder – vandaar de naam.

3. Verminderd gevoel van trots op eigen prestaties
Het voelt alsof alles wat je doet, niet goed genoeg is. Je competenties zijn laag in jouw beleving en je bent ontevreden over de resultaten die je op je werk behaalt.

BURN-OUT EN EMOTIONELE UITPUTTING
Kate: ‘We worden meer blootgesteld aan emotionele uitputting dan ooit tevoren. Waar mensen werken brengen mensen hun eigen emotionele bagage weer, en dat heeft een invloed op de andere werknemers. Je hebt dus regelmatig op de werkvloer te dealen met andermans (zware) emoties waar je ook op dient te reageren. Dit betekent dat we niet alleen moeten omgaan met onze eigen emoties, twijfels, uitdagingen, maar ook met de behoeften of claims van anderen. Vandaar dat beroepen als verpleegkundigen, artsen, psychologen, therapeuten, leraren in bijzonder het risico op een burn-out lopen. Maar tegenwoordig krijgen ook jonge mensen al een burn-out door het snelle leven met zoveel keus en prikkels. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat is van mij en wat is van anderen? Waar gaat het fysiek mis met mij?’ Het zijn vragen waar weel mensen onder gebukt gaan die aangevers zijn van een burn-out als je er te lang mee in je hoofd blijft rondlopen.’

WAT IS HET VERBAND TUSSEN EEN BURN-OUT EN JE HORMOONSYSTEEM?
Kate: ‘In ons hormonale stelsel is de samenhang met hoe jij je voelt duidelijk te zien. De hypothalamus, een onderdeel van het centrale zenuwstelsel, stuurt de hypofyse aan, maar staat tevens onder invloed van onder andere het limbische systeem (emotionele brein). Hier is een samenspel aan de gang tussen emoties, zenuwprikkels en hormonen. Het bijniermerg bestaat uit zenuwweefsel, hierin zie je ook een helder verband tussen het zenuwstelsel en het hormonale stelsel. De opdracht gaat vervolgens naar de bijnier om het stresshormoon cortisol en adrenaline aan te maken. In één klap staan je lichaam en hersenen op scherp. Dit is zeer nuttig in gevaarlijke situaties. Maar bij een burn-out word hypofyse niet meer geremd. Je lchaam kan niet meer ontspannen en stresshormonen worden continu aangemaakt. Op den duur put dit je bijnier helemaal uit. ‘

IS ER EEN RELATIE TUSSEN JE DARMEN EN HET HORMONALE SYSTEEM?
Kate: ‘Er bestaat duidelijke een relatie tussen de darmen en het hormonale systeem. Je darmen produceren dertig verschillende hormonen en zijn daarmee het grootste hormoonproducerend orgaan. Veel hormonen die de darmen produceren zoals secretine word ook in de epifyse, hypofyse en hypothalamus gevonden. Hier bestaan aparte reflexbehandelingen voor. Als ik iemand met stress en burn-out klachten behandel neem ik alle systemen tegelijk mee en breng het lichaam meer in balans. Het sympathisch zenuwstelsel wordt even uitgeschakeld, waardoor de client rust ervaart en er een vicieuze cirkel doorbroken wordt. (lees hier meer over de verschillen tussen je sympatisch en parasympathisch zenuwstelsel)

Behalve een voetreflex behandeling is gezonde voeding voor meer energie en regelmatig bewegen essentieel. Vermijd koffie, snelle suikers en alcohol. Om je hormoonhuishouding verder in balans te brengen raad ik je aan om micronutriënten (verzamelnaam voor vitaminen, mineralen en sporenelementen) te nemen. Zo zijn calcium, kalium, zink, ijzer en koper, in combinatie met vitamine C, B3, B5 en B11, bijvoorbeeld nodig voor een adequate aanmaak van cortisol. Magnesium, omega 3 vetzuren en groene thee zijn ook boosters voor je hormonen. Wil je hier meer over weten? Dan raad ik je aan om een afspraak bij een orthomoleculaire therapeut te maken’.

WAT KAN VOETREFLEX BETEKENEN BIJ EEN BURN-OUT?
Kate: ‘Voor werknemers heb ik een preventieve toolbox ontwikkelt waarmee het mogelijk is om een burn-out te voorkomen. Door reflexmassage die gericht is op burn-out en stress werk ik niet alleen op ontspanning, maar vooral op het voorkomen van een burn-out. De resultaten zijn mooi en blijvend bij preventieve inzet’.

WAAROM VOETREFLEX INZETTEN BIJ BURN-OUT?
Kate: ‘Tijdens een voetreflex behandeling leer ik je hoe je de signalen van een burn-out herkent en hoe je ruimte maakt voor de gevoelens die onder de burn-out verschijnselen liggen. Zo voorkom je dat het zich weer opbouwt. Voetreflex helpt je bij meer gronding. En aangezien iemand die in een burn-out zit vaak intens moe is en een overprikkeld systeem heeft, voer ik enkel zachte druk uit. Voetreflex helpt ook bij het herstellen van je hormonale balans, je krijgt er meer energie van en je gaat uit je hoofd en meer in je lijf zitten.

HEB JE TIPS VOOR EEN VOETREFLEX ZELFBEHANDELING?

    1. Wrijf zachtjes aan binnenzijkant van je grote teen. Daar vind je een stresspunt waar je zo verlichting brengt.

    2. Wrijf zachtjes aan de buitenkant van je grote teennagel. Daar komen prikkels naar binnen waar je met zachtjes wrijven meer ruimte voor maakt.
Locatie Haarlem
  • De Plek
  • Waarderweg 19
  • 2031 BN Haarlem
Locatie Vogelezang
  • Oohm
  • Bekslaan 22
  • 2114 AR Vogelenzang
Locatie Noordwijk
  • Fit met Zorg
  • Walserij 66
  • 2211 SL Noorderwijkerhout